Ce nu găsești?

miercuri, 10 aprilie 2013

Eu de ce citesc?

Înainte de toate, v-aş ruga să intraţi 2 minuţele Aici Nu, nu îl cunosc pe cel care a scris articolul, nu particip la niciun concurs organizat de el, ce avea ca sarcină distribuirea linkului, nu nimic. În ciuda faptului că şi eu particip, îmi doresc din tot sufletul ca el să câştige. Rog pe ceilalţi participanţi la această provocare să nu se supere, pur şi simplu, articolul lui Laurenţiu mi-a ajuns la inimioară :)

Libris.ro, librărie online unde puteţi găsi o gamă largă de cărţi online pe gustul oricărui cititor, a lansat o frumoasă provocare, iar eu intenţionez să profit de ocazie pe cât posibil. M-am întrebat de multe ori, în decursul a mai mulţi ani, de ce citesc? Imaginaţia mea a luat-o razna, începând să emită teorii cum că extratereştrii mi-au implantat un cip în creieraş şi dacă nu citesc explodez, sau că acele chestii cu foi şi copertă drăguţă au duhuri în ele, duhuri puternice, ştii, care exercită o oarecare putere asupra noastră şi ne fac să mai citim numai încă un capitol, unul singur, până ne trezim pe la ora 3 noaptea, ajunşi la finalul cărţii. Fiindcă regula prvocării Libris.ro este aceea de a scrie 10 motive pentru care citesc, hai să începem.

1. Citesc fiindcă atunci când eram mică, nu puteam să adorm dacă mama nu îmi citea. Asta până să învăţ eu să citesc, desigur. Mama a fost cea care mi-a insuflat dragostea pentru lectură şi deşi ştiu că nu îmi citeşte blogul, vreau să îi mulţumesc şi să îi spun că o iubesc. Datorită ei citesc eu acum, datorită ei iubesc cărţile şi tot datorită ei îi cheltui banii pe cărţi.



3. Citesc pentru că îmi place. Din 2 părinţi cititori cu o bibliotecă ce ocupă un întreg perete, cum aş fii putut să nu citesc? Că nu ne potrivim la gusturi, păi, asta e altă problemuţă, total nesemnificativă. Biblioteca mea creşte pe zi ce trece şi în curând o să am propria mea bibliotecă :)


4. Citesc pentru că iubesc cărţile. Una e să iubeşti să citeşti si alta e să iubeşti cărţile -bine, nu e mare diferenţă, dar staţi numa' să vedeţi care e treaba-. Iubesc copertele cărţilor pe care le studiez în detaliu întotdeauna, iubesc scrisul, iubesc micile înflorituri de la fiecare început de capitol, paginile, prefaţa, mulţumirile autorului, cuprinsul, cuvântul adresat cititorului, iubesc totul la o carte.


5. Citesc fiindcă îmi place mirosul cărţilor. Haide, sunt sigură că toată lumea -cititoare- îşi bagă nasul în carte şi o adulmecă :))

6. Citesc deoarece cărţile îmi oferă posibilitatea să retrăiesc ori de câte ori îmi doresc, o altă viaţă, una palpitantă, plină de pericole, dragoste, aventură şi mister. Viaţa personajelor. Pot să fiu într-o singură zi un gardian al moroilor, un detectiv extrem de iscusit, un necromant puternic sau o super-spioană cu o gramadă de surori la fel de spioane ca şi mine, totul depinzând de ce carte aleg eu să citesc.
(Singur pe lume, Cireşarii, Academia Vampirilor, La Medeleni, Divergent, de exemplu :D)

7. Citesc deoarece cărţile îmi oferă o evadare din realitate. (Mda, probabil că toată lumea a spus asta, nu ştiu, nu am citit niciun alt articol de pe blogurile participante la acest concurs până acum; n-am vrut să strecor ideile altora printre rândurile mele, voluntar sau involuntar). Şi totuşi, când mă cufund în lectură, nu mai văd, nu mai aud nimic din ceea ce este în jurul meu. Ador starea aceea când sunt doar eu şi cărţile, fără "-Dă-mi şi mie tema la engleză!"; ştirile de la ora 5 pe care vecina le urmăreşte avidă cu sonorul la maxim, câinii care latră de nebuni în spatele blocului, "-Hai la masă că se răceşte". Nu. Sunt doar eu şi cărţile, iar starea de solititudine care mă înconjoară, ca o bulă compactă, îmi place, favorizează atmosfera potrivită pentru ca aripile mele să se întindă, să crească, să mă propulseze în acea lume.
8. Citesc deoarece la televizor nu este absolut nimic interesant. Am renunţat să mai urmăresc seriale tâmpite -Binbir Gece, da, m-am uitat la ăsta- şi să mă mai uit la tv în general. Acum televizorul pare ceva venit după altă planetă pe care îmi vine să îl împung cu o creangă, să văd dacă reacţionează în vreun fel :)) Sigur, mă uit la destule filme la calculator, dar nici pe departe atât cât mă uitam  la televizor când eram micuţă. Mă gândesc că am irosit cu televizorul prea mulţi ani, prea mult timp în care aş fi putut să citesc şi să învăţ lucruri utile.
9. Citesc deoarece cărţile îmi oferă o gamă largă de personaje, posibil viitori soţi. -Glumesc-. Citind, putem urmări şi analiza gândurile personajelor, acţiunile lor; De ce a făcut ceea ce a făcut? Eu cum aş fii procedat? Oare dacă ar fii ales altfel, cum ar fii fost? Întotdeauna există întrebări pe care mi le pun legate de personaje şi alegerile pe care le fac. Asta mă ajută să îmi antrenez mintea şi să mă plasez în faţa anumitor situaţii pe care le-aş putea întâmpina, imaginându-mi cum aş putea să le rezolv. Nu o dată, am urmat exemplul personajelor şi am ieşit cu bine din anumite situaţii mai mult sau mai puţin plăcute :)


10. Citesc deoarece click aici am aflat o gramadă de chestii noi, informaţii care nu mi-ar fi căzut din senin în cap în timp ce mă plimbam pe stradă. Din cărţi am învăţat ce înseamnă un acrostih, că Vaticanul e stat în stat, că Hercule Poirot era belgian şi nu francez, că soţia lui Zeus se numea Hera, că nu trebuie să renunţ niciodată la ideile mele şi că trebuie să îmi urmez visul.


Vreau să mulţumesc librăriei Libris.ro pentru această şansă oferită şi să le urez baftă tuturor celor care s-au înscris :)
"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa."

37 de comentarii:

  1. Şi pe mine m-a emoţionat creaţia lui Laurenţiu. E surprinzătoare, originală şi m-a lăsat fără cuvinte.
    Cu punctele 4 şi 5 sunt total de acord. Cum poate cineva să nu iubească mirosul cărţilor, literele de la începutul capitolelor etc?
    Frumoase imaginile :x şi mult, mult succes!
    Xoxo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar aşa. Tocmai de aceea am postat şi eu linkul :) Este superbă :) Mulţumesc mult Lorena :) Sunt multe altel ucrări mai bune decât ale mele, dar o dată ce m-am înscris, nu puteam să dau înapoi :) :*

      Ștergere
  2. :)) deci,cred ca am fost gand la gand,fiindca si in argumentarea mea am mentionat ceva in legatura cu acel videoclip de la nr.10 . Frumos argumentate motivele tale! Ma regasesc in majoritate,dar mie nu imi place mirosul de carte noua. Foarte frumos citatul de la sfarsit. Este chiar sugestiv! :) Poate treci si pe la mine sa imi vezi argumentele si eventual sa imi lasi un gand.. Mult succes in concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Xena! :)) Mersi de comentariu ;;) Habar n-am cum de te-am ratat, tocmai pe tine :D Scuzi :D Acum intru :) Am comentat la toată lumea care s-a înscris şi pe care o urmăresc eu :D :*

      Ștergere
  3. Frumos articolul. Succes !

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci ce ai spus tu mi'a ajuns la corason:)) , akum serios ce ai spus la 1 aproape ca mi'au dat lacrimile foarte frumos eu iti tin pumni >:D< Nici mie nu imi place mirosul de carte noua , ciudat ~.~ stiu :))

    Bafta :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place mirosul acela 8-> ;;) Multumesc frumos surioara :*

      Ștergere
  5. Imi place al noulea motiv ;;) Am gasit si eu o multime de posibili viitori soti. Succes ! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Succes, scumpici! E un articol foarte bun si promit ca arunc o privire si pe cel pe care l-ai recomandat. E foarte frumos din partea ta ca ai facut asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Succes la concurs ^.^ Eu incaaaa lucrez la postare. Si tot n-o sa iasa cum vreau eu, pun pariu pe orice:))
    Am citit printre randuri, cate ceva de acolo, ceva de dincolo, fiindca nu vreau sa raman cu ideile altcuiva in minte, dar promit sa devorez tot dupa ce scriu postarea mea:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Vero :) Sunt sigură că postărica ta o să iasă frumos :) Aşa am făcut şi eu. Întâi am scris-o pe a mea şi apoi le-am citit şi pe ale altora. Se întâmplă să îmi vină câte o idee care poate că nu este a mea şi n-aş vrea să scriu ideile altora :) Baftă şi ţie :*

      Ștergere
  8. Și eu am renunțat la TV de când citesc. Cred că dacă o să o țin așa,nu voi avea TV în viitoarea mea locuință.
    Îmi place mult postarea ta și mă regăsesc în tot ce ai spus! La mine tata a fost cel care mi-a pus în mâini cărțile. Și la cât de puțin citeam când eram mică, nu credeam că voi ajunge așa! :) Oricum, succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O chestie pătrăţoasă, care costă o grămadă şi trebuie să mai şi conţine imagini care se mişcă şi scoate sunete şi chestii, şi tv ăsta :)) Mulţumesc la fel Ancuţa :*

      Ștergere
  9. Foarte interesant acest articol si imi place foarte mult al 7 -lea motiv ;)) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eve, da? :)) Will ăla cu ochii albaştri :)) Mulţumesc :*

      Ștergere
  10. OOoo frumos imi plac argumentele si desigur si eu ma regasesc in multe dintre ele !! Si am citit si eu lucrarea lui Laurentiu si da el merita sa castige....adica lucrarea mea pe langa a lui e mic copil :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Mădă :* Lucrarea lui Laurenţiu m-a emoţionat foarte tare :) Baftă şi ţie :*

      Ștergere
  11. De ce citim?o intrebare foarte buna,iar raspunsurile tale,pe masura.Eu deseori refuz sa raspund "curiosilor" care intreaba gandindu-se ca e o pierdere de timp:"n-ai altceva de facut?",dar desi nu spun intotdeauna ce gandesc,ma regasesc in majoritatea raspunsurilor tale;cartile raman prieteni fideli si chiar daca realitatea e "tragica" uneori,LUMEA TA ramane neatinsa!E foarte frumos ce faci,ce ai scris..succes in continuare!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai reuşit! >:D< Fata mea încăpăţânată :* Mulţumesc pentru aprecieri şi baftă şi ţie cu ideea aia :D :*

      Ștergere
  12. Foarte bine!Cititul e mama autoeducaţiei.Ţi-o spun din proprie experienţă:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rai, the panda is back! Mi-a fost dor de tine Ursuleţ ;;)

      Ștergere
  13. Ah fir-ar sa fie, n-am vazut ca ai scris si tu! Si-ai scris si asa frumos si adevarat, adica e imposibil sa nu te regasesti intr-unul din motivele tale, plus ca ador imaginile puse ... ultima, cea din Once upon a time si cea cu televizorul sunt asa awsome!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am zis să profit şi eu de ocazie :D Mulţumesc Rza, baftă şi ţie! :*

      Ștergere
  14. Baftă ! :D
    Mi-a plăcut mult videoclipul de la Sector 7 . Mă regăsesc în multe dintre motivele tale ! Baftă,baftă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mersi Gabriela, baftă şi ţie :*

      Ștergere
    2. Mulțumesc mult ! Chiar sunt curioasă să văd cine vor fi câștigătorii !

      Ștergere
  15. Frumos articol, cam din aceleaşi motive citesc şi eu. :)
    "Citesc deoarece cărţile îmi oferă o gamă largă de personaje, posibil viitori soţi." -acesta e cu siguranţă cel mai bun! Măcar în cărţi să mai găsim băieţi drăguţi şi de treabă, dacă în viaţa reală sunt atât de rari şi întotdeauna luaţi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Iubesti totul la ocarte? Ce dragut :D Eu foarte rar citesc prefata sau cuvant inainte :))
    Multa bafta sa ai la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  17. “I do love books”, ce-mi place de Belle.
    Cine nu îşi dă toţi bani pe cărţi mai ales când apar reducerileee:)).
    Sunt eu nebună dar mă simt aşa bine cu o carte nouă şi mirosul ălaaa<3, şi potenţiali soţi, m-am ales cu atâţiaaa.
    Foarte tare postarea. :D
    Succes Furelise >:D< :*

    RăspundețiȘtergere
  18. Pacat ca nu putem scadea din calorii daca citim carti:)) Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi plac motivele tale :)) Si as vrea sa pot slabi prin citit sau sa pot sa imi aleg urmatorul sot dintr-o carte. Ar fi o decizie foaaaarte grea!:))
    Succes!:*

    RăspundețiȘtergere
  20. Imi place mult articolul tau.SI pozele sunt foarte sugestive.Mult succes la concurs!!! :D

    RăspundețiȘtergere

Lasă un comentariu :)