Ce nu găsești?

duminică, 20 octombrie 2013

Recenzie Mitago

Titlu: Mitago
Autor: Robert Holdstock
Editură: Paladin
* Carte împrumutată de la biblioteca școlii

Recenzie:

Când Steven se reîntoarce acasă din război, totul și în același timp nimic nu s-a schimbat. Christian, fratele său este doar o umbră a celui care a fost cândva, îmbătrânit de griji și spaime pe care Steven nu le poate înțelege. Steven vede la fratele său aceeași atitudine și privire hăituite, ca cele ale tatălui lor, dinainte să moară. Cabana de Stejar aparține, așa cum a aparținut dintotdeauna, magicei Păduri Rhyope, iar Steven simte că nu doar casa, cât și el și fratele său aparțin pădurii.

Deși Christian nu dezvăluie prea multe, Steven află că fratele său a continuat munca tatălui lor, pe care îl considerau nebun. Totul are legătură cu pădurea Rhyope, o pădure stranie, ce nu se lasă studiată, în ciuda eforturilor despuse de tată, și acum și de către Christian. La scurt timp după plecarea bruscă a fratelui, Steven desoperă câteva din secretele pădurii, populată de mitago-uri, având parte de întâlniri ciudate după ce citește jurnalul tatălui său.
Conceptul unui mitago este amplu și destul de ciudat. Robin Hood, Jack-cel-verde, Urscumug au fost și sunt niște iluzii. Din nevoia disperată de a avea de partea lor o imagine a binelui, oamenii au creat Omul-Mit, mitago-ul, eroul care să înfrunte Răul. Cum ar fi să întâlniți oamenii din Epoca de Gheață, triburi shamiga, vikingi și cavaleri din secolul XIII? Cum ar fi să aflați că puteți da naștere unui erou din Epoca fierului, doar crezând cu tărie în existența acestuia?

După a doua plecare bruscă a lui Christian, Steven începe să manifeste formarea pre mitago-urilor. Astfel, o creează pe Guiwenneth, o frumoasă războinică, a cărui legendă merge aproape de începuturile omenirii. Totul este straniu și simplu în același timp. Pădurea își extinde influența și mai mult asupra casei, care pare construită în trunchiul unui imens copac primordial, iar viața alături de Guin, este un izvor de fericire, istorie și magie pentru Steve.
Dar Christian, se reîntoarce, iar cei doi frați devin ei înșiși protagoniștii unui mit, unei legende vechi de mii de ani, transmisă de mitago-uri prin viu grai. Într-o fugă continuă, Steven începe să își înțeleagă rolul pe care îl joacă în finalizarea și însăși viața pădurii Rhyope și fie îl ucide pe Străin, fie renunță la dragostea pentru Guiwenneth și la salvarea pădurii din care face el însuși parte.


Părere:  E o carte unică, înspăimântătoare, interesantă, intensă și extrem de stranie. Recunosc că sunt unele lucruri pe care nici acum nu le-am înțeles. Bănuiesc că e o carte ce trebuie citită de câteva ori pentru a fi înțeleasă. Nu am mai citit ceva asemănător, dar mi-a plăcut. Mult. O recomand tuturor pasionaților de SF.
-am regretul că nu am reușit să explic totul așa cum trebuie în această recenzie și îmi cer scuze pentru acest lucru- 

Notă: 4,5/5

8 comentarii:

  1. In sfarsit! Cineva care citit Mitago! Cu adevarat, e o carte unica si am iubit-o. Sunt de cord cu tine. Foarte frumoasa recenzia. Si am o leapsa pentru tine ;p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Ai citit-o? O sa caut sa vad daca i-ai facut recenzia :3 Cat despre recenzia mea, n-am prea stiut sa explic bine totul, mi se pare incompleta, dar mersi ;;) Esti tu draguta ca intotdeauna :3

      Ștergere
  2. Hm, hm, hm, sună foarte interesant!
    Sper să pun şi eu mână pe ea :-?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar este interesanta ;;) Mi-ar placea sa aflu parerea ta legata de carte :D

      Ștergere
  3. Esti primul blogger pe care il urmaresc la care vad o recenzie la o carte de la Paladin. Bine, e foarte posibil sa nu fi aflat eu de toti ceilalti care citesc carti de la editura asta, dar oricum, thumbs up! Cartea asta totusi n-am apucat s-o citesc, dar acum chiar ca vreau, m-ai facut curioasa :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uuuu <3 Mersi G :* E super! Sper sa o poti citi si tu :D Se pare ca scoala are un parteneriat cu editura Paladin, ca mi-am luat inca una de Asimov si este tot de la aceasta editura ;;)

      Ștergere
  4. Iiii! Ai citit Mitago! Deci mi se confirma banuielile; cartea chiar e misto. Recenzia ta e foarte frumoasa, nu stiu de ce spui ca nu e completa.:P

    PS: scoala ta are asemenea carti? Scoala mea nici macar nu mai are o biblioteca!:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e un program prin care primim niste carti super dragute, pentru un club de lectura. Clubul e format, numai ca noi nu ne-am intalnit niciodata. Ce cool. -_-. nu.

      Ștergere

Lasă un comentariu :)