Autor: Emanuel Tânjală
Editura: Humanitas
„Fotograful nu este decât un martor al timpului.”
Jurnalul unui fotograf este mărturia lui Emanuel Tânjală, unul dintre cei mai buni fotoreporteri ai presei române din ultimii 40 de ani, o carte în care acesta își povestește cu o sinceritate absolută viața, puternic influențată de marea sa pasiune: fotografia.
Solul, Babele - Munții Bucegi |
De la începutul cărții și până la sfârșit, parcurgem un traseu interesant, traseul vieții autorului, care nu renunță la esența sa și la credința în libertate, într-un timp în care sufletele se cumpărau fie cu bani, fie prin asuprirea sistemului. Dintr-un colț în altul al României, vedem țărani în toată splendoarea lor, în costume tradiționale, muncindu-și pământul, crescându-și copiii și ducându-și traiul, cu bucuria specifică omului de la sat. Vizităm multe state din libera America și multe locuri din romantica Italie, marea iubire a autorului.
Totul, dar absolut totul, inspiră pasiune, talent, dăruire totală, respect față de obiectul fotografiat și față de fotograf însuși, suntem inițiați nu în tainele fotografierii, a meseriei tehnice, ci în tainele fotografiei și a ceea ce înseamnă aceasta, a motivului pentru care o realizăm, a mesajului pe care vrem să îl transmitem.
„Oricine poate face fotografii, dar, din decență, nu toată lumea ar trebui să-și atașeze titlul de fotograf.”
Noi doi - Parcul Tineretului (iarna) |
Autorul insistă asupra faptului că fotografia, ca orice altă artă realizată de oameni pentru oameni, ar trebui să aibă un mesaj, să transmită emoție, să inspire, să provoace curiozitate, să ridice semne de întrebare, să vină în ajutorul articolului la care este atașată. De asemenea, un alt aspect este acela al comportamentului care se schimbă atunci când oamenii pozează. Se recomandă fotografierea subtilă, iar nu agresivă, imortalizarea omului adevărat, așa cum e el, ori nu așa cum și-ar dori să fie.
„Fotografia trebuie să fie ca o carte bună, ca un zbor, ca o simfonie.”
Flori de toamnă - Universitatea București |
„Noi ne folosim de aparatele de fotografiat, dar fotografia o crează omul din spatele aparatului.”
Pescăruș - Parcul tineretului (toamna) |
Notă personală: Fotografiile sunt din arhiva mea, câteva din cele pe care le iubesc cel mai mult și în care am pus cel mai mult suflet. Ca fotograf -cu greu spus amator-, consider că acest jurnal vă va ajuta enorm în a descoperi mai multe despre această artă, veți afla lucruri extrem de utile, referințe pentru cărți tehnice și va reprezenta primii pași către întrebuințarea acestei meserii deloc ușoare.
Adriatica - Delta Dunării |
Si mie mi-ar placea sa ma apuc de fotografie, dar nu am un aparat foto si e si foarte scump :(.
RăspundețiȘtergereImi plac mult pozele tale!
Te tuc!
Hei, Pufi! Aparatul meu este un Cannon SX 120IS și nu am dat foarte mult pe el. Cred că puțin peste 500 de lei, dar este foarte bun. Deși încă nu știu eu să îl manevrez cum trebuie, îmi place foarte mult. Mulțumesc! *hugs*
Ștergere