Ce nu găsești?

luni, 15 februarie 2016

Recenzie Printesa Mecanica

Titlu: Prințesa Mecanică (Dispozitive Infernale #3)
Autor: Cassandra Clare
Editura: Leda


Atenție! Recenzia conține mici spoilere pentru cei care nu au citit volumele anterioare, Îngerul mecanic și Prințul mecanic.

Recenzie


Căci din care alt motiv mă pătrunsese pe mine atât de ușor suferința aceea până în adâncul ființei, dacă nu din cauză că eu îmi clădisem sufletul pe nisip, iubind o ființă muritoare?

      După anunțarea logodnei, pregătirile pentru nunta lui Jem cu Tessa sunt în toi. În ciuda faptului că Magistrul este încă în viață, iar intențiile sale nu sunt din cele mai bune, atmosfera din Institut este una pașnică. Jem și Tessa sunt mai îndrăgostiți ca niciodată, Cecily, sora lui Will, și-a început antrenamentul ca vânător de umbre, iar Gideon Lightwood s-a acomodat cu ceea ce presupune viața în cadrul Enclavei din Londra. Asta până ca Gabriel, celălalt Lightwood, să sosească, într-o stare deplorabilă la Institut, cerându-le ajutorul: Benedict Lightwormwood, tatăl celor doi și, totodată, cel care a conspirat împotriva lui Charlotte, a înnebunit încet, încuiat în biroul său, transformându-se într-o creatură inumană din pricina variolei demonului. Vânătorii pleacă împreună pentru a-l înfrunta, lupta împotriva acestuia aducându-i ulterior pe ambii frați, Gideon și Gabriel, la Institut, sub atenta supraveghere a lui Charlotte, dar, după acest incident, rotițele încep să se miște.


      Consulul refuză să susțină propunerea celorlalți vânători din Conclav, aceea ca Charlotte să devină noul Consul, însă încercările sale de a o incrimina nu au o finalitate. Bețele în roate puse de Consul tinerei Branwell nu fac decât ca Charlotte să dea dovadă de și mai multă înțelepciune și să demonstreze că ea este alegerea potrivită pentru a conduce și salva vânătorii de umbre. Cu toate acestea, Consulul încă deține puterea. Loialitatea nestrămutată a lui Will, Jem, Tessa, Cecily și a celor doi frați Lightwood față de Institut și implicit față de Charlotte  îi determină pe toți să lupte cu și mai mult avânt împotriva nedreptății și a maleficului Magistru.


   
 Jem este din ce în ce mai bolnav, iar drogul său, yin-fen se pare că nu mai este de găsit în Londra. Disperați, Will și Tessa vor face tot posibilul pentru a-l salva pe Jem, chiar dacă asta, poate, le va aduce moartea. Sacrificiul, disperarea și iubirea de netăgăduit sunt la ordinea zilei. Magia își face și ea simțită prezența în persoana lui Magnus Bane, iar macabrele creaturi de fier, mașinăriile mecanice prind din nou viață, mai puternice și mai înfricoșătoare ca niciodată, nemaifiind doar dispozitive, ci instrumente posedate, în care sălășluiesc demoni greu de înfrânt.

Cânta despre iubire și pierdere și ani de tăcere, cuvinte nespuse și legăminte nerostite, și toate distanțele dintre inima lui și inimile lor.

      Vânătorii îl întâlnesc din nou pe Magistru și află întreg adevărul despre el, despre familia lui și a Tessei, despre ce anume este tânăra metamorf și descendența sa. Într-o ultimă confruntare, în care praful, sudoarea,sângele, teama și disperarea ating cote inimaginabile, o confruntare aflată sub amprenta focului năucitor, Tessa realizează în sfârșit care este menirea sa; distrugerea, sau salvarea nephilimilor.


Părere

       Mi-a plăcut enorm de mult! Pe cât de genială, pe atât de sensibilă, desăvârșită și minunată! Povestea este descrisă atât de frumos încât mi-a fost greu, de multe ori, să mă abțin din a vărsa lacrimi. (Cred că aici este și vina traducătorului, care și-a lăsat puțin din suflet printre rândurile traduse. Mulțumim, Shauki, ești minunat!). Mai mult decât am spus mai sus, ar însemna să dezvălui detalii importante și asta nu se face, însă, vă asigur că merită să parcurgeți această ultimă aventură alături de Will, Tessa și Jem.
       Pur și simplu, ultima parte din minunata poveste a Dispozitivelor este despre sacrificiul suprem, despre moartea săvârșită în numele iubirii cele mai pure și am adorat fiecare capitol, regretând totuși, că mă apropii atât de repede de final. Epilogul a fost de-a dreptul extraordinar. Cum ar fi putut altfel? În ciuda exasperării mele față de tendința autoarei ca fiecare personaj să își găsească un soulmate, găsesc că asta nu a stricat deloc cursul acțiunii și m-am bucurat pentru fiecare moment, pentru fiecare personaj în parte. Aș vrea să recitesc cartea din nou, pentru prima dată, încă o dată și cu asta cred, am spus tot.

Pulvis et umbra sumus.


4 comentarii:

  1. Eu am vrut la un moment dat să citesc seria și mă apucasem de primul volum, dar l-am abandonat destul de repede. Nu știu de ce, simt că parcă nu m-a prins acțiunea așa cum mă așteptam.
    Asta a fost acum ani buni, am primele 2 volume necitite în bibliotecă și mă gândesc să le dau la un moment dat.
    Mie de fel nu prea-mi place Cassandra Clare, citisem și Orașul Oaselor, dar cu cât trecea mai mult timp cu atât simțeam că parcă e mai slab plotul.
    Oricum, îmi place recenzia făcută de tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dispozitive Infernale nu se compară deloc cu cealaltă serie a autoarei. Deși, citind descrierile ai putea spune că se aseamănă, nu este așa, te asigur. Acțiunea, descrierile, personajele, totul în Dispozitive este melodios, se leagă, este relevant. Parcă nici n-au fost scrise de aceeași autoare. Eu zic să le mai dai o șansă pentru că sunt 100% sigură că îți vor plăcea într-un final :D Yuki, mulțumesc că îmi ești alături și aici pe blog și pe pagină! *hug*

      Ștergere
  2. Am citit primele doua volume si de abia astept sa-l prind si pe asta! Ca si celelalte cred ca va fi super captivant. Sunt geloasa pe toata lumea care deja a terminat acest volum sau ultimul din Instrumente mortale. Super recenzie, ca de obicei.
    Bine te-am regăsit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, sper să ai ocazia să îl citești cât mai repede! Este, după mine, mult mai bun decât celelalte volume :D Te puup, mulțumesc!

      Ștergere

Lasă un comentariu :)