Ce nu găsești?

duminică, 7 iulie 2013

Eragon - recenzie

Titlu: Eragon (Primul volum al ciclului Moștenirea)
Autor: Christopher Paolini
*Carte împrumutată de Vlad Ioan, mulțumesc copilu' :D

Recenzie: 
 Eragon este un orfan crescut de unchiul său fermier și este un tânăr înzestrat în ceea ce privește mânuirea arcului; când găsește o piatră ciudată în munți în timp ce vâna pentru familia lui, nici nu bănuiește în ce măsură i se va schimba viața și ce destin i s-a pregătit: Pentru că piatra ciudată, pe care niciun negustor nu vrea să i-o cumpere este de fapt un ou de dragon, care se sparge într-o noapte, scoțând la iveală un mic pui de dragon.

Ascunzând existența dragonului cu care are o ciudată legătură mintală, Eragon este nevoit, după apariția celor doi Ra'zac -slujitori întunecați ai regelui-, să părăsească ținutul natal, Carvahall, alături de dragonul Saphira și misteriosul povestitor Brom, care nu este deloc ceea ce pare. Astfel, Eragon pornește într-o călătorie plină de aventură, mister și magie, descoperindu-și pe zi ce trece, noi puteri. Din copilul nesăbuit și naiv, care ascultase cu sufletul la gură poveștile cu dragoni ale bătrânului Brom, Eragon se transformă într-un adevărat Cavaler, întărindu-și atât trupul cât și mintea, învățând de la Brom cum să mânuiască sabia, dar și magia.
La finalul volumului, ițele destinului lui Eragon sunt mai încâlcite ca niciodată și lucrul înspăimântător este că Eragon se află chiar în mijlocul războiului dintre Rege, vardeni (cei care luptă împotriva regelui) și elfi (care luptă împotriva tuturor, ulterior aliându-se cu vardenii), acesta fiind doar începutul legendei tânărului Cavaler.

Părerea mea:
Influența lui Tolkien și-a făcut simțită prezența. Din primele file am
simțit că Paolini este un fel de discipol al lui Tolkien, evitând însă descrierile atât de amănunțite ale maestrului fantasy :) Vârsta autorului -15 ani, la momentul respectiv- nu influențează dialogul, iar
acțiunea nu este forțată. Descrierile locurilor și ale personajelor au fost bine făcute, iar povestea în sine, destul de genială. Mai ales conflictul dintre rege și vardeni. Sigur, e tipicul conflict, însă detaliile fac diferența :) Mi-a plăcut harta de la începutul volumului care ajută la mai buna înțelegere a ținutului Algaesia, iar numele oamenilor și ale locurilor -în care iar s-a simțit admirația pentru Tolkien- au fost potrivite, din punctul meu de vedere.  Cel mai important, deși unele pagini erau lipsite de acțiune, nu m-am plictisit. Acest prim volum este doar preludiul întregii povești; presimt că urmează fapte mărețe și personaje pe care le ador dau colțul, asta presimt. Inimioara mea trebuie să fie un pic sfâșiată, nu? (⊙﹏⊙✿)



Citate:

¤ Cel mai periculos lucru din lume este un dușman care n-are nimic de pierdut.” 
¤ Dragonii te uimesc întotdeauna. În jurul lor se întâmplă diverse lucruri, lucruri misterioase, care, nicăieri altundeva nu sunt cu putință.”

¤ Adevăratul curaj înseamnă să trăiești și să suferi pentru lucrurile în care crezi.”

¤ Ești Cavaler și ar trebui să porți sabia unui Cavaler. Poate că Zar'roc are un trecut sângeros, dar asta nu ar trebui să-ți influențeze acțiunile. Făurește-i o nouă istorie și poart-o cu mândrie!”



Nota mea: 4/5

11 comentarii:

  1. Ce coincidenta! Azi am inceput si eu Eragon. Am citit vreo 100 de pagini fara sa las cartea jos. Ai dreptate in legatura cu influenta lui Tolkien, dar imi place la nebunie. Si faptul ca autorul avea 15 ani cand a scris cartea ma determina sa scriu si eu mai mult. Frumoasa recenzie :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, multumesc ;;) Sper ca recenzia nu a avut spoilere pe care le-am trecut cu vederea :o3

      Ștergere
  2. Hei , hei ! >:D<
    Nominalizare la :A Bouquet of Three Awards pe blog-ul meu , daca ai mai facut aceasta " leapsa " odata nu e nevoie s-o repeti dar daca nu , detalii la mine pe blog.
    Ai grija de tine ! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am avut impresia că vorbeai de EON despre care am auzit că e mai bună...
    Ăă
    Dragoni! Sunt cele mai frumoase creaturi inexistente. Și frumoasă recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreauuuu si euuu :)) Ador cartile cu dragoni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Sunt foarte frumoase, iar dragonii sunt niște creaturi foarte interesante :)

      Ștergere
  5. Am auzit de carte, dar nu știu de ce, nu m-a atras niciodată. Uau. Habar n-aveam că autorul avea doar 15 ani când a scris-o. o.O Mă bucur că ți-a plăcut și chiar pare interesantă. =) Ăăă, am doar o întrebare: de ce i-ai dat 4/5 dacă ți-a plăcut așa de mult? Ai uitat să specifici.. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu, m-am hotărât ca de acum înainte să dau 5/5 doar cărților care își lasă amprenta în inima mea. Eragon, deși o carte bine scrisă și frumoasă, nu a fost una dintre acelea care să mă marcheze :D

      Ștergere
  6. Si eu am vrut, dintotdeauna, sa citesc aceasta carte. Am imprumutat-o chiar de la un coleg, dar nu prea am avut chef sa o incep, asa ca i-am inapoiat-o. Acum, cred ca mai bine as fi incercat-o.:)) Frumoasa recenzie!

    Ai primit o leapsa de la mine ^^: http://justfantasybooksadis.blogspot.ro/2013/07/leapsa-fara-nume-vlog.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai citit Eragon? Ma bucur tare mult, am citit toata seria si am ramas surprinsa :) este pur si simplu geniala. Sper ca ti-a placut :)

    RăspundețiȘtergere

Lasă un comentariu :)