Ce nu găsești?

duminică, 14 iulie 2013

Mare Tranquillitatis- recenzie

Titlu: Mare Tranquillitatis
Autor: Katja Millay
* carte câștigată pe blogul Me, My books and I :) Mulțumesc mult Lucia! 
Editura: Epica, link de comandă

Recenzie: 
Din cauza unui eveniment traumatizant, celebra pianistă Emilia Ward este incapabilă să își continue prestația, și devine Nastya Kashnikov, o dură ce poartă numai negru, tocuri cui și fuste mini și care nu vorbește absolut deloc.
Pentru a evada din fosta ei lume, Nastya se mută împreună cu mătușa ei și se înscrie la o nouă școală, unde nimeni nu o cunoaște, iar profesorii îi înțeleg situația. Nastya, deși nu vorbește, este extrem de atentă și intuitivă, însă rigidă, controlându-și tot timpul emoțiile și gesturile.
 Furia și ura pe care le resimte o macină și o distrug, iar jurnalul în care notează noapte de noapte aceeași poveste este dovada faptului că își amintește de ce mâna ei stângă este paradită, făcând-o incapabilă să mai cânte vreodată la pian.
Josh Benett este un orfan care își petrece timpul în garajul lui, șlefuind, tăind și sculptând piese de mobilier din lemn cu o pasiune aproape disperată. În afara lui Drew, singurul său prieten, cei din jur stau departe de Josh, iar apariția Nastyei, ciudata lui colegă îi dă liniștita și singuratica viață peste cap. Cumva, Josh este cel care -involuntar, o face pe Nastya să vorbească pentru prima oară după 2 ani, iar legătura care se creează între cei doi nu ține de latura fizică. 

Nastya este un personaj bine descris, cu caracter și emoții puternice, iar ceea ce pare că o definește este ura. Distrusă de trecut, se izolează în propria tăcere, însă câteodată sentimentul de auto-distrugere planează asupra Nastyei, care, într-un final este nevoită să își înfrunte trecutul și pe ea însăși. 

                          
Cartea este scrisă din dublă perspectivă, din perspectiva Nastyei și a lui Josh, fapt ce oferă detalii semnificative despre ambele personaje, conturate foarte bine.

Povestea lor este tragică, profundă, tulburătoare, înduioșătoare și intensă. Să vă mai spun că am plâns în hohote la final? Mda. Am plâns în hohote la final. Cum a spus și Lucia, este o carte pe care o simți.
O carte care te zdruncină bine de tot, dă cu sentimentele tale de pământ, și când crezi că a terminat, îți dă lovitura de grație, de abia mai poți să respiri și simți că te dezintegrezi.
Am plâns, suferit, râs, respirat și trăit împreună cu personajele, lucru de care mi-a fost dor. Așa ar trebui să fie o carte! Este una din acele cărți pe care am să le recitesc fără să respir măcar și care îmi va rămâne în suflet. O carte pe care o recomand absolut tuturor!

Update! Uitasem de Citate:
¤ „Mă numesc Nastya Kashnikov. Am fost un copil-minune al pianului, iar locul meu nu e nicidecum la un curs introductiv în muzică. Am fost asasinată acum doi ani și jumătate. Discutați.”

¤ -Tu chiar ai vrea să-mi zici în clipa asta să mă duc naibii de-aici, nu-i așa, Rază-de Soare? [...] Ce e? Rază de Soare ți se potrivește. E strălucitoare și caldă, și fericită. Exact. Ca. Tine.”

¤ „-E nașpa rău să fii bărbat,comentează ea.
-Tu ești de vină. Tu ești cea care și-a scos bluza.
-Dacă-ți miști fundul până în casă, pot să-mi pun alta, mă îndeamnă.”

¤ „Nu sunt destul de puternic, nu sunt destul de curajos, nu sunt destul de liniștitor. Nu sunt destul. Nu sunt mântuirea nimănui, nici măcar a mea.”

Nota: 5/5 deși merită cu mult mai mult :)

20 de comentarii:

  1. Am văzut că e tare la modă cartea asta.Serios,recenzia ta CHIAR m-a convins că trebuie să o citesc și eu!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie, Raisa. :) O sa plec cu cartea la brat in provincie sa o propovaduiesc, fiindca e ATAT de buna :)

      Ștergere
  2. Recenzia ta este perfectă! Spune exact ce trebuie spus despre carte. :3
    Chiar şi când am recitit citatele am mai trăit încă odată sentimentele pe care le-am avut atunci când le-am citit prima oară.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am citit descrierea cărții, am sărit deja la părerea ta. Mda, mi-am făcut un obicei să citesc cărți fără să știu nimic despre ele. E mai sănătos așa =)))
    Se vede că ți-a plăcut. Și dacăă, ăă, ai plâns la final, clar e de mine.
    Mersi de recomandare. ^^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi hi :D Cred că până acum ai citit-o și ți-a plăcut :D Pup Ancu :*

      Ștergere
  4. Mişto recenzia, deci tre' să citesc şi eu cărticica asta. Sper să o găsesc. :))

    Mă, uite: http://anavae-doll.blogspot.ro/2013/07/leapsa-6.html

    Nu ştiu dacă ai făcut-o sau nu, dar eu te "dotez" cu încă una. Sunt mişto. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești mișto Anae :D sper că ai reușit să o găsești :*

      Ștergere
  5. Foarte frumoasă recenzia ta! Acum chiar aş vrea să testez această carte :D!
    PS: Ai o leapşă de la mine:
    http://secretelecartilor.blogspot.ro/2013/07/leapsa10-elementele-naturii.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă recenzie i-ai făcut cărții. Sunt sigură că a fost superbă! <3

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu cat citesc mai multe recenzii despre aceasta carte, cu atat imi doresc sa o citesc cat mai curand :) Frmoasa recenzie :)
    Ai primit o leapsa de la mine http://visepierduteintrestele.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu iti multumesc, Antonia! E minunata recenzia! Si, DA, merita sa "propovaduiesti" despre cartea asta... eu am facut-o si uite ca o avem in Romania ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur tare mult că am avut ocazia să o citesc! Mulțumesc!

      Ștergere
  9. E o carte care iti intra in suflet si ramane acolo pt totdeauna.Eu m.am indragostit de Josh Bennet si,nu cred ca exista vreo fata care sa nu.si doreasca sa cunoasca un astfel de baiat!Daca va intereseaza,va mai recomand cateva: "fara speranta",destine la limita,fericirea incepe azi,anna si sarutul frantuzesc,iubire,te astept,ma pierd in tine,e usor sa te iubesc,intimidare,niciodata impreuna,slam din dragoste pentru layken...nu am mai pus ghilimelele,dar cititi.le,va promit ca nu veti regreta nicio secunda achizitia facuta :) <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate cărțile de la Epica sunt minunate, ai dreptate! :)

      Ștergere
  10. O carte deosebita cu o recenzie pe masura.S-a surprins in cateva paragrafe ce altii nu ar fi putut descrie in pagini intregi. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Lasă un comentariu :)