Ce nu găsești?

duminică, 22 decembrie 2013

Captiv în labirint Recenzie

Titlu: Captiv în labirint (or. The maze runner)
Autor: James Dashner
Editura: Litera (link)



Recenzie

Thomas se trezește într-o cutie ciudată, fără să-și amintească nimic în afară de numele său. Curând, cutia-lift în care se afla, se oprește, iar el este întâmpinat de un grup de puști, într-un loc numit Poiană, înconjurat de ziduri înalte de piatră. Având straniul sentiment de recunoaștere, Thomas simte că aparține acestui loc, adaptându-se foarte repede la noua lui viață, alături de noul său aproape prieten, Chuck, un țânc destul de enervant.


În fiecare dimineață porțile din piatră se deschid, lăsându-le cale liberă poienarilor către un labirint pe care trebuie să îl rezolve, iar noaptea, acestea se închid, apărându-i de Dureroși, niște creaturi monstruoase. Celor din Poiană nu le lipsește nimic: ziua și noaptea sunt generate de o tehnologie avansată, au propria lor grădină și cresc animale pentru a-și asigura hrana, iar fiecare copil are un rol în întregul proces, însă lipsa amintirilor îi face vulnerabili și dornici să găsească rezolvarea labirintului care îi ține captivi.
După ce Thomas rămâne în afara zidurilor pentru a-l salva pe unul dintre poienari și îi înfruntă pe Dureroși, devine Alergător și, sub îndrumarea lui Mino începe să cunoască labirintul.


 Venirea lui Thomas în Poiană nu e întâmplătoare pentru că la o săptămână după sosirea lui, cutia-lift atinge din nou pământul de această dată, pentru ultima oară, aducând în Poiană o fată, Theresa, a cărei memorie nu a putut fi ștearsă complet și care îi avertizează pe poienari de iminența sfârșitului și manifestă o legătură cu Thomas, putând comunica cu mintea. După ce cerul devine gri, iar speranța se pierde, Alergătorii descoperă că labirintul are o ieșire, dar prețul plecării lor poate fi prea mare.

Părere:

Mi-a plăcut atât de mult! O tot vedeam pe librăriile online și o ignoram pentru că avea o copertă deloc interesantă, dar apoi am găsit-o pe GR și surpriză, apăruse și la noi. Am citit-o destul de repede, și a fost extrem de interesantă. James Dashner are niște idei grozave! Eu mi-s varză la matematică sau puzzle-uri, dar tot conceptul de labirint și ieșirea și tot, m-au captivat complet.
Știați că apare film în 2014? De abia așteeeept! Dylan va fi Thomas și presimt că o să iasă un film super șemecher :3

Notă: 4,5/5
* nu știu de ce. un ceva mic i-a lipsit, dar tot a fost o carte foarte bună :)

2 comentarii:

  1. nu prea le am cu romanele distopice, dar pare sa aiba o actiune captivanta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este foarte captivant. Nici mie nu-mi plăceau distopiile, dar acum nu mă pot despărți de ele :3

      Ștergere

Lasă un comentariu :)