Ce nu găsești?

duminică, 1 decembrie 2013

Despre 1 decembrie :) -pentru cei care vor să știe mai mult- :)

Bună dimineața! Cu toții știți că astăzi este 1 decembrie, ziua națională a României. Recent am participat la un concurs de istorie pe această temă, și m-am gândit să vă spun câte ceva despre asta, cât mai pe scurt :D

Ideea unirii a apărut inițial în Basarabia, apoi în Bucovina și Transilvania. Această dorință s-a manifestat prin acte de partiotism, cântece, poezii, articole în ziarele din Țara Românească, scrisori de încurajare către și de la studenții din Budapesta, Austria și cei din țară, înlocuirea însemnelor străine cu tricolorul românesc, etc.
Pentru a se putea uni cu țara, Basarabia și-a proclamat indepența față de Rusia, la 24 ian/6 feb 1918, dată cu dublă semnificație (Alegerea lui Cuza ca domnitor în Țara Românească, la 24 ian 1859). La 27 martie/9 aprilie 1918, Basarabia s-a unit cu patria mamă. 

În toamna lui 1918, românii din Bucovina au profitat de destrămarea imperiului austro-ungar și au adoptat o declarație prin care își exprimau încrederea în privința realizării unirii.Aceasta s-a realizat la 15/28 noiembrie 1918, când s-a format un guvern condus de Iancu Flondor, și s-a adoptat o Constituție provizorie. Unirea a fost confirmată prin decret regal la sfârșitul lui decembrie, de către regele Ferdinand.

În Transilvania, Marea Adunare Națională, întrunită la Alba Iulia, formată din 1228 de delegați și peste 100.000 de susținători, a votat Rezoluția unirii, prezidată de Vasile Goldiș, la 18 noiembrie/1 decembrie 1918.  Regele Ferdinand a confirmat unirea la 11/24 decembrie.

Astfel, anul 1918 s-a înscris în istoria românilor ca an de referință, deoarece s-a constituit România Mare, stat național unitar (cu o suprafață de ~300.000 km pătrați :)) față de 137.000 km tot pătrați, și o populație de 18 mil. loc., față de doar 7 mil. loc. ) 


La mulți ani Românilor, la mulți ani România!

Un comentariu:

Lasă un comentariu :)