Ce nu găsești?

miercuri, 10 septembrie 2014

Recenzie- Regatul umbrelor

Titlu: Regatul umbrelor (Grisha #1)
Autor: Leigh Bardugo
Editura: TReI
Comandă online Regatul umbrelor

Această carte mi-a fost oferită spre recenzare de către Librăria online Libris, librărie unde puteți găsi cărți în română și cărți în engleză la prețuri extrem de accesibile. Mulțumesc pentru sponsorizare! 

Recenzie:
Încă ești în viață, mi-am șoptit în întuneric. Încă ești liberă.” 

Ținutul Ravka se află sub teroarea Faliei Umbrei, o regiune întunecată unde volcrele, creaturi odioase, oarbe și înfiorătoare, având întunericul de partea lor, distrug totul. Falia Umbrei desparte Ravka în două, și puțini se încumetă la acest drum, când lumea este în război, iar în aer planează  miros de teamă și moarte.

În această lume stranie în care războiul și sărăcia creează haos și neputință, într-o lume în care trebuie să privești peste umăr, să n-ai încredere în nimeni și să îți ștergi întotdeauna urmele, doi orfani încearcă cu disperare să își croiască propriul drum. Alina Starkov și Malyen Oretsev sunt copiii-victimă ai războiului și nu se au decât unul pe altul, însă destinul le plănuiește amândurora o soartă la care nici n-au visat.


Presimțirea rea pe care o are Alina înainte de a traversa Falia pentru a ajunge în Ravka de Vest, se dovedește a fi ceva real, când, a doua zi, în întunericul de necuprins, corabia lor este atacată de sute de volcre. Când Mal aproape este ucis de una din creaturi, Alina nu ezită. Fiind singura ei familie, Alina își protejează prietenul cu propria viață.


Atacul volcrelor este declanșatorul. Puterea pe care Alina o posedă este unică în lume, este puterea care o aduce alături de Întunecat, al doilea cel mai puternic om din regat, în palatul luxurios al regelui. Într-un ritm amețitor, Alina se transformă dintr-o ucenică în Armata a doua, în Speranța Ravkăi, Invocatoarea Soarelui, într-o Grisha.

Grisha, soldații cu chipuri de porțelan și alură regală care poartă mantii (kefta) frumoase și scumpe, nu sunt vrăjitori, ci practicanți ai Micii Științe. Împărțiți în categorii, Grisha manipulează materia, putând astfel să vindece răni, să iște valuri, sau să aducă furtuna pe cer, dar niciunul nu poate invoca soarele, tocmai de aceea Alina intră sub protecția Întunecatului, fiindcă puterea ei va aduce salvarea ținutului.
„Tu și cu mine vom schimba lumea.”


Viața la palat nu este ceea ce credea Alina, în special fiindcă nu a cerut nimic din ce i se întâmplă. Nu își poate invoca puterea decât cu ajutorul Întunecatului, trupul firav nu îi este de ajutor în luptă, iar Mal nu îi mai este aproape. Sacrificiile care vin o dată cu puterea nou descoperită nu sunt ușoare, dar Alina a fost dintotdeauna o luptătoare, o supraviețuitoare, reușind să își depășească limitele și să își invoce puterea, sub antrenamentul Baghrăi.

„Mila din glasul ei a fost cea care mi-a dat lovitura de grație. Mila unei femei care nu-mi permisese niciun moment de slăbiciune, niciun moment de răgaz... Cu toții servim pe cineva.”

Trădarea n-a fost niciodată ușor de suportat. Trădarea înseamnă înșelăciune, minciună, răni și neîncredere, iar când Alina află în sfârșit că nimic nu e ceea ce pare, că sacrificiile sale nu o pot salva, că totul se va schimba complet, face singurul lucru corect, iar trecutul îi vine în ajutor, așa cum niciodată n-a sperat.

Părere: 
Mi-a plăcut mult de tot, m-a cuprins de la primele pagini și am terminat-o foarte repede fiindcă n-am putut să o las din mână. Cartea mă duce cu gândul la vikingi, la vremuri în care magia încă era un lucru mistic, temut, real, la o lume fascinantă, întunecată. Mi-au plăcut personajele, protagoniștii, faptul că antagonistul și-a dezvăluit intențiile undeva după jumătatea cărții și trebuie să recunosc că nici măcar nu m-am gândit că s-ar putea întâmpla asta, deși ar fi trebuit. Am fost prea prinsă de poveste, de viața luxurioasă de la palat, de soldații Grisha cu hainele lor frumoase și strălucitoare, de puterea lor și de intrigile vieții de la curte.
Povestea n-a fost neapărat unică, dar a avut elemente și detalii care au transformat-o într-o poveste originală, misterioasă, întunecată, care m-a fascinat.

„Asemănătorul cheamă asemănătorul.”

Recomand cartea. Recomand cartea pentru că vreau să aflați povestea unei orfane, a unei luptătoare, a unei supraviețuitoare, povestea unei minciuni, a unei trădări și a depășirii propriilor limite, a ceea ce înseamnă compasiunea și lipsa acesteia, povestea puterii care izvorăște din adâncul propriei ființe și scopul folosirii acestei puteri.

„Termenul pe care îl foloseau folosofii pentru a-i desemna pe cei născuți fără puteri Grisha era otkazat'sya, „abandonații. Era un cuvânt folosit și pentru a-i desemna pe orfani.”

Notă: 5/5

17 comentarii:

  1. Wow. Frumoasa recenzie si super carte!
    M-ai facut foarte curioasa si voi face tot posibilul sa o citesc cat mai curand.
    Pupici ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Madi! :* Chiar sper sa reusesti sa o citesti! >:D<

      Ștergere
  2. Abia aștept să scoată TREI și ultimul volum, ca să le cumpăr pe toate într-o bună zi :D Mi-a plăcut cum ai descris acțiunea, oare de ce începe să-mi placă de Întunecat? Îmi tot dă impresia asta, după fiecare recenzie pe care o citesc :o

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram sigura ca tie o sa-ti placa de Intunecat. Pentru ca iti aminteste de. (iti zic pe FB, no spoilers!) Abia astept sa citesc si volumul 2. So cool!

      Ștergere
  3. Felicitări pentru recenzie! Tot citisem mai multe recenzii și toate bune, dar într-un fel, nu știu de ce, am impresia că pe mine nu o să mă încânte la fel de tare. Oricum, a fost o recenzie tare bună și pozele cu editurile sunt foarte faine. Dacă vreodată o să dau peste cartea asta, atunci o să o citesc, dar nu o voi căuta în mod special.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Sara, sper ca dacă reușești să citești cartea, să îți placă cel puțin la fel de mult cum mi-a plăcut mie! :*

      Ștergere
  4. Recentia ta e perfecta ! Chiar m-ai facut curioasa ,am auzit multe lucruri bune despre intreaga serie .Poate o sa mi-o achizitionez si eu,simt nevoia sa citesc ceva mai diferit ... See ya >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Este o carte deosebită și acum că am început și volumul doi, te asigur că merită!

      Ștergere
  5. Îmi place recenzia ta, Anto! Mi-aș cumpăra-o sincer doar pentru copertă; desingul ăla mi se pare perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi mult Ancuța! :* Sincer, coperta nu mi se pare extraordinară, nu când le-am văzut pe cele din alte țări, dar arată frumos în bibliotecă :D

      Ștergere
  6. Foarte frumoasă recenzia :3 Eu am avut cartea împrumutată de la bibliotecă şi nu am reuşit să o citesc. Acum parcă îmi pare rău :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Alina! :* Păcat că nu ai citit-o, cred că ți-ar fi plăcut! Poate reușești totuși să ajungi din nou la ea :D :*

      Ștergere
  7. Foarte faina recenzia, am cartea (imprumutata *cries*) si mi-e cam frica sa o incep, sper sa nu ma dezamageasca, o sa ma apuc curand de ea ca altfel raman fara timp s-o citesc :)).
    Te tuc!
    Ps: tu m-ai convins sa ma apuc mai repede de ea.

    RăspundețiȘtergere
  8. hi hi :D mulțumesc Pufi! Chiar sper să o citești, sunt sigură că îți va plăcea! Și mă bucur că te-am convins să o citești! :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a plăcut recenzia ta!! Mă bucur că a apărut această serie la noi şi m-am apucat de ea!! Mi-a plăcut foarte mult primul volum şi nici cel de-al doilea nu a fost mai prejos. :D

    RăspundețiȘtergere

Lasă un comentariu :)